Därför har hästar idag bara en tå

Hur hästar – vars förfäder var hundliknande djur, med tre eller fyra tår – endast idag har en hov; har länge varit en fråga som forskare klurat på.
Nu tyder en ny studie på att eftersom hästar blev större, gav en stor tå mer motstånd mot benstress än att ha många mindre tår. För att spåra utvecklingen av hästens tå, undersökte forskarna först 13 fossiliserade hästben, från de 50 miljoner år gamla hundliknande hästen Hyracotherium (vilka hade tre tår på sina bakfötter, och fyra på framfötterna).
hästar

Hyracotherium – Förfadern till hästar

För det mesta av sin historia har Hyracotherium varit bättre känt under namnet Eohippus (gryningshäst) som baserades på fossiler beskriven av Othniel Charles Marsh 1876. Detta beror främst på den vanliga förekomsten av namnet Eohippus mot allmänheten och efterföljande omnämnande i fiktion, vars höjdpunkt var utseendet på en  animerad Eohippus i en stoppfilm 1969 filmen “The Valley of Gwangi”.
Men studie av Eohippus fynden har lett paleontologer till slutsatsen att dessa rester är faktiskt samma som hos en ännu tidigare betecknad häst som heter Hyracotherium. Eftersom Hyracoterium var förnamnet etablerat har det enligt internationella regler som reglerar namngivning av djur, Prioritet över just Eohippus som namnges trettiofem år senare.
De första Hyracotherium kvarlevorna upptäcktes i England och beskrivs av Richard Owen, en av dagens viktigaste palaeontologer. Owen trodde först att det var en så kallad Hyrax han hittat, ett litet däggdjur som fortfarande lever idag. Men Owen observerade endast denna likhet i tänderna och i en del av skelettet
Angående Hyracotherium, så har några till och med gått några steg längre, och föreslår att hyracoterium är en förfäder till däggdjur som också inkluderar tapir och noshörning. Denna utvidgning av evolutionsteorin stöds inte av alla emellertid, och för närvarande hänvisar de flesta paleontologer bara till Hyracotherium när det gäller hästutveckling snarare än bredare däggdjursgrupper.

Hästbenens motståndskraft

Man har mätt funktioner som benlängd och areal med 3D-skanning; vilket avslöjade benets motståndskraft mot spänningar som att klämma eller böjning. Man uppskattade sedan kroppsvikten hos var och en av hästarna, och beräknade hur mycket stress deras ben skulle ha varit utsatta för vid trav eller hoppning. När kroppsmassan ökade, blev hästens mittår större och mer motståndskraftiga mot stress, medan sidotårna sänktes och så småningom försvann, rapporterar forskarna idag i Royal Society B. Hästar idag har bara en tå, men om du titta noga, kan man se tendenser på att det funnits fler tår på hästens “hovar” tidigare.