Trav och hästkapplöpning i olika delar av världen

Hästkapplöpning och trav anses allmänt vara en av de största spelportalerna i världen med flera miljonärer människor i flera olika länder som uppskattar denna sport – väldigt mycket. Som med allt annat dock, så gäller olika regler och bestämmelser beroende på vart i världen du väljer att titta och spela på denna sport någonstans.

Hur spelande och betting ses på runt om i världen skiljer sig en del

Hästkapplöpningen  har en sån charm bland de rika och kända; att en islamisk stad som Dubai ändå kan vara är värd för en av årets största hästkapplöpningshändelser – detta trots att spel och “betting” av alla de slag vanligtvis är förbjudet i Islam. Det gjordes dock ett undantag  på grund av att betting-kulturen för hästkapplöpning är så stor bland de riktigt rika arabiska Shejkerna.

Men hur ser då trav och hästkapplöpning ut i olika delar av världen? Vi tänkte ta upp tre exempel

Japan

I Japan, likt många andra länder i världen uppskattar man verkligen denna sport; och den mest prestigefyllda hästkapplöpningen i japan sker på en travbana som heter Nakayama Grand Jump och som hålls i april varje år sedan starten 1999. Med en prispott på hela 17 miljoner kronor är Grand Jump ett av världens mest inkomstbringande kapplöpningstävlingar i världen. Den är klassad som en klass I-tävling – och är därför en av endast två stycken i landet.

Extremt utmanande

Nakayama Grand Jump anses vara ett extremt utmanande tävlingsbana och innehåller flera skarpa svängar; tillsammans med en bana på insidan, fylld med hopp, höjningar och avvisar för att testa gränserna för de tävlande. Hästar måste vara fullblodiga och över 4 år för att få kvalificera sig för denna på tävling. Biljetter till evenemanget är relativt billiga och det ses mer som  en familjeorienterad händelse.


hästkapplöpning

USA

Travscenen i USA är onekligen riktigt maffig med flera fans av olika typer av hästsporter. Du har Kentucky Derby och Tripple Crown; vilka båda drar miljonpublik – både till själva racebanorna och till TV-apparaterna varje vecka.

Ett av de mest populära sportevenemangen i världen

I ett av de mest populära sportevenemangen i världen, Kentucky Derby hittar man folk från hela USA sittandes på samma ställe. Nämligen på den berömda “Millionaires Row” bredvid racerbanan. Evenemanget hålls varje år den första lördagen i maj och så många som 150 000 åskådare reser till Churchill Downs för den årliga evenemanget som hållits där sedan starten 1875.

Frankrike

Traveuropas samlade prispotter uppgick till 466 652 257 euro (ca  runt 4,1 miljarder kronor), under 2012 och över hälften av denna pott står Frankrike för; medan den svenska travsportens del (som också är väldigt stor),  uppgick till nästan 20 procent. Summa summarum: 70 % av prispengarna gick att hitta bland franska och svenska lopp.

Extravagans på hög nivå

En ett av de mest prestigefyllda evenemangen i hästkapplöpning, Paris Prix de l’Arc de Triomphe, eller helt enkelt känd som The Arc; är detta den största scenen av dem alla – i alla fall när det kommer till extravagans och exponering. Racen hålls på Longchamp Racecourse i Paris; och denna historiska händelse sträcker sig tillbaka så långt som år 1920-talet.